Dupa cum am mai spus si in alte articole de pe acest blog, dronele, si implicit filmarile aeriene au crescut simtitor in popularitate in ultimii ani. Astfel, acum gasesti pe piata tot felul de astfel de dispozitive, multe dintre acestea avand o perioada mai mare de invatare si acomodare.
Daca detii o drona si vrei sa duci acest hobby la un nou nivel, iata cateva sfaturi care cu siguranta te vor ajuta sa te indrepti catre filmari aeriene profesionale:
Filmari aeriene: Foloseste-te de lumina naturala
Lumina naturala este un prieten de incredere pentru orice camera, dronele fiind cu certitudine incluse.
Acestea fiind zise, recomandarea noastra este sa planuiesti sa inregistrezi videoclipurile tale in timpul „orei de aur” – inainte de apus sau la „prima lumina” – imediat dupa rasarit.
O astfel de captura va scoate cu certitudine in evidenta filmarile tale aeriene, culorile vor fi calde si videoul va avea un efect contrastant ce va surprinde placut privitorii.
Incearca sa capturezi obiecte naturale atunci cand zbori
In timp ce practici zborul cu drona ta, incearca sa urmaresti si sa surprinzi scene cu obiecte naturale de dimensiuni mari precum copaci sau stanci. Astfel de elemente adauga o nota de profunzime capturilor tale.
Evita miscarile bruste
O problema des intalnita la incepatorii in lumea filmarilor aeriene este efectul de sacadare a videoului.
Un astfel de efect este intalnit cand doresti sa treci de la un cadru la altul si ajungi sa misti drona foarte repede pentru a face asta.
Sfatul nostru este sa incerci sa faci trecerea intre cadre folosindu-te de software in post editare. Astfel, vei reusi sa creezi treceri mult mai line si cadrele tale nu vor atrage atentia intr-un mod negativ.
Incearca filmarea inversa
Cand vine vorba de filmari aeriene filmarea cu susul in jos poate fi un efect de trecere de la un cadru la altul foarte eficient si placut pentru privitor.
Ia-ti drona si exerseaza-l folosindu-te de locatii remarcabile.
Obisnuieste-te cu viteza dronei tale
Este foarte important sa eviti ca drona ta sa para ca are o viteza prea mica atunci cand esti in post editare. Acest lucru este adesea intalnit atunci cand capturezi scene cu obiecte foarte mari.
Cand acest lucru se intampla, sfatul nostru este sa te folosesti de software-ul tau de post editare pentru a mari viteza acestor tip de scene.
Surprinde cadrele zburand cu viteza mica
Daca subiectul pe care doresti sa il capturezi nu este un obiect de dimensiuni mari, recomandarea noastra este sa il surprinzi pilotand drona cu o viteza mica. Acest tip de captura iti va oferi un video cinematic, dar iti va face si viata mai usoara in post productie, deoarece nu vei mai avea nevoie de stabilizare si va fi mult mai usor de editat.
Realizeaza filmari in 24 fps
Daca iti doresti ca filmarile tale sa aiba un efect cinematic, atunci ar trebui sa te gandesti serios la filmarea la 24 de cadre pe secunda.
Vei reusi astfel sa surprinzi detalii care ar trece neobservate daca ai filma la 30 fps.
De asemenea, este bine cunoscut faptul ca filmarea la 30 fps este adesea folosita in televiziunea live, aceasta fiind mai potrivita pentru acest tip de transmisiuni.
Nu refolosi material video in exces
Lumea, in general aprecieaza cadrele frumoase, unice care sunt surprinse cu ajutorul unei drone. Cu toate acestea, nimanui nu ii place sa revada excesiv acelasi cadru. Nu incerca in materialul final sa introduci o scena din mai multe perspective.
Desi este important sa incerci sa filmezi, si implicit sa gasesti perspectiva portivita, nu iti recomandam sa adaugi mai mult de o perspectiva a unei singure scene. Aceasta va induce in eroare privitorul si nu va asigura o continuitate potrivita videoului tau.
Considera achizitionarea unui filtru neutru
Adesea cand filmezi vei surprinde cadre mai luminate si cadre care nu au atat de multa lumina. Presupunand ca unesti acele cadre intr-un material video mai lung, este important sa obtii aceeasi lumina.
Acest lucru poate fi dificil deoarece ele sunt realizate in diferite momente ale zilei si avand o anumita luminozitate. Problema aceasta poate fi rezolvata cu ajutorul unui filtru neutru.
Descopera-ti propria perspectiva
Este foarte important sa iti descoperi propria perspectiva. Incearca tot felul de cadre pana reusesti sa gasesti ceea ce iti place si te reprezinta.
In momentul in care ai descoperit aceaste calitati, videourile tale vor capata personalitate si vor incepe sa fie recunoscute.
Realizeaza corectari de culoare
In momentul in care capturezi scenele in format RAW va trebui sa ajustezi culoarea. Nu trebuie sa iti faci prea mari griji in ceea ce priveste acest aspect deoarece toate editoarele video profesionale iti vor oferi aceasta posibilitate.
De asemenea, daca folosesti camere aditionale pe langa drona ta, nu uita sa realizezi corectari de culoare si pentru videourile obtinute din acelea.
Foloseste tehnici precum dezvaluirea peisajului
Ai fost vreodata in situatia in care ai vazut o filmare aeriana in care, desi culorile erau corectate, scena era foarte frumoasa, miscarea era si ea in regula, dar parca totusi lipsea ceva?
Acest lucru se poate intampla adesea din cauza faptului ca, intr-o scena, elementele ei sunt adesea prezentate toate la un loc.
Pentru a evita acest aspect neplacut, recomandarea noastra este sa te folosesti de efectul de dezvaluire.
Acesta consta in prezentarea pe rand a elementelor unei scene prin miscarea lina a dronei care le aduce lin in prim plan.
Verifica linia orizontului
Este foarte usor sa uiti de linia orizontului si sa tragi cadre in care aceasta nu este complet orizontala.
Este un lucru comun mai ales daca esti la inceput de drum.
Daca sunt subtile, aceste erori pot fi corectate usor in post productie, totusi, daca nu sunt, exista posibilitatea sa fie nevoie sa renunti la scena respectiva sau sa o capturezi din nou.
Procesul realizarii de filmari aeriene este unul destul de interesant. Cu cat dedici mai mult timp acestuia cu atat descoperi mai mult si mai mult din ce se poate face.
Speram ca sfaturile noastre creative sa te ajute in calatoria ta in aceasta lume „la inaltime”.